Konağımız

author

Hanımeli Konağı Taraklı eşrafından 1862 doğumlu Hacı Kasap Ahmet tarafından1892 yılında yaptırılmış ve bu konakta ilk eşi Hanife ile yaşamını sürdürmüş.

Daha sonra da Konak’ta sırasıyla ilk eşi Hanife’den doğma oğlu Çanakkale Savaşı Gazisi Mehmet Yavuz ailesi ve uzun yıllarda konağı satın alan Gudüllü lakaplı Sıtkı İşsever ailesi yaşamını sürdürüyor.

2008 yılında mülkiyeti Kadir Sayın’a geçen konak İstanbullu iki genç emekli Banu Tuğsavul ve Pembe İnamlı tarafından satın alındı.

2.5 yıl süren, ahşap ustalığı Sıtkı Buluntekin tarafından yapılan restorasyon sürecinden sonra 2010 yılının haziran ayında 15 yatak kapasiteli butik otel olarak işletmeye açıldı.

2022 yılında Hanımeli Konağı Taraklılı iş adamı Necati Pilavcı tarafından satın alındı.

Şu an Konağın bahçesinde çevre düzeleme çalışmaları yapılıyor.

Bu konak Osmanlı sivil mimarisinin hemen hemen tüm özelliklerini barındırıyor.

Taraklı’nın özgün dokusunu koruyabilen bu ahşap konakta geleneksel Türk mimarisinin birçok özelliğini görmek mümkün.

Avlusu yüksek taş duvarlar ile çevrili. Evin kadınının zamanının büyük bir kısmını geçirdiği, gündelik işlerini yaptığı iş avluya hayat adı verilmiş.

Konak üç katlı. Giriş katı depo, kiler ve ahır olarak kullanılmış. Üst katlarında yaşam alanları bulunuyor. İkinci kat kışlık, üçüncü kat ise yazlık olarak kullanılıyor.

Mahremiyeti korumak amacıyla zemin kata ışıklandırma amacıyla çok küçük pencere konmuş. Üst katlardaki pencerelerle ise ‘muşabak’ adı verilen ahşap kafeslerle yabancı gözlerden korunuyor. Aynı zamanda evde kapalı hayat süren kadının, endişe duymadan dışarıyı seyredebilmesine olanak sağlıyor.

Konağın üst katları balkonlu ve cumbalı. Bu çıkarmalar mekânın genişlemesini, görselliğin artmasını sağlıyor ve aynı zamanda bir keyf noktası.

Alaattin Yılmaz- Taraklı/ 19.06.2022